tisdag 24 augusti 2010

Att göra skillnad när unga far illa på nätet

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken


Under min ledighet fick jag ett mail från en kollega i Sverige som tipsar om boken "I spåren av Alexandramannen - att göra skillnad när unga far illa på nätet". Trots att det gått drygt ett år sedan boken gavs ut är den fortfarande aktuell.

Här på Åland kan du låna den från Rädda Barnens bibliotek.

Så här skriver min kollega Tor i Lund;

Jag kan tipsa om en ny bok som berör unga och nätet, hur vi vuxna kan göra skillnad. Den heter "I spåren av Alexandra mannen" och är kort och lättläst trots det tunga temat. Det handlar inte om hur farligt det kan vara på nätet eller pekpinnar utan mer hur vi vuxna ska intressera oss för vad som händer där, få mer kunskap och kunna göra skillnad...

1 kommentar:

Marika Mattfolk, Projektledare Barnens Internet, Rädda Barnen sa...

Mycket bra bok om en hemsk händelse.

Handlar om de faktum att flickorna inte fick det stöd de behövt efter det som de hade utsatts för och inte heller under rättsprocessen. En flicka säger att ingen frågade hur hon mådde i förhören. Även bristen på teknisk kunskap om hur de hade gått till som resulterade i att flickorna fick sitta och berätta hur man teknisk gör vissa saker. Ett stort kunskapsglapp finns.

Om konsten att lyssna som är grunden för tillit och en fungerande kommunikation berörs i boken. Att all framgångsrik kommunikation bygger på acceptans. Att acceptera det personen säger, d.v.s deras verklighet som den för stunden ser ut. Att lyssna och sedan när vi lyssnat färdigt kan vi ställa frågor.