måndag 2 mars 2009

Kom med och planera ett Levande bibliotek

För er som läst här på bloggen förut så känner ni till "Levande biblioteket" >>>> läs annars här

Nu finns två utbildade arrangörer av Levande bibliotek som bjuder in till ett informationsmöte onsdagen den 11 mars kl. 15.00 i grupprummet i Mariehamns Stadsbibliotek för intresserade föreningar, organisationer och personer.
Du kan delta i förverkligandet av det Levande biblioteket på olika sätt – som bok, bibliotekarie, volontär eller arrangör.

******* Mikaelas & Gustavs inbjudan**********


Hej alla som är intresserade av att sprida mänskliga rättigheter!

Vi är två ungdomar, Mikaela Kjeldsen från åländska HBT-föreningen Regnbågsfyren och Gustav Blomberg från Ålands Fredsinstitut, som planerar att arrangera ett Levande bibliotek i Mariehamn nu i sommar. Antingen under Rockoff i juli eller under Kulturnatten i augusti.

Den 3-8 februari deltog vi i utbildningen Training Course for Living Library Organisers i Budapest, arrangerad av Europarådet. Vi vill nu jättegärna förmedla det som vi har lärt oss och berätta om metoden för att tillsammans med er arrangera ett Levande bibliotek här på Åland!

Därför bjuder vi in till ett informationsmöte onsdagen den 11 mars kl. 15.00 i grupprummet i Mariehamns Stadsbibliotek för intresserade föreningar, organisationer och personer. Du kan delta i förverkligandet av det Levande biblioteket på olika sätt – som bok, bibliotekarie, volontär eller arrangör. Vi välkomnar varmt alla idéer och insatser!

Här nedan kommer en kort förklaring om vad metoden går ut på:
Metoden Levande bibliotek uppfanns av ett par danska ungdomar från föreningen "Stop vålden" år 2000 och användes samma år för första gången under Roskilde festivalen. De danska ungdomarna ville komma åt de fördomar som man många gånger har om personer/grupper just för att man inte känner till dem. Metoden bygger på att människor pratar med varandra och genom det vidgar sina vyer. Runt om i Norden och Europa har det sedan arrangerats ett flertal Levande bibliotek.


Ett Levande bibliotek är egentligen precis vad det låter som - det är ett bibliotek av människor istället för böcker. Under en speciell tid och plats, t.ex. en festival, och under ordnade former med ett markerat område kan en person (läsaren) låna en annan person (boken) av en bibliotekarie. Bibliotekarierna funkar också som riktiga bibliotekarier. Det är de personer som administrerar arbetet med att låna ut böcker och håller reda på att allt går rätt till. Läsaren får då under lånet, som är en halv eller en timme, möjlighet att ha en personlig dialog med boken, diskutera och ställa frågor.

Böckerna i det Levande biblioteket är personer ur grupper som ofta drabbas av diskriminering, socialt utanförskap, eller bemöts fördomsfullt och stereotypt. Exempel på böcker kan vara "blind", "muslim", "bög", "flykting", "vegetarian", "feminist" eller "f.d. knarkare". Låntagaren är vem som helst som vill pröva sina fördomar och är villig att få en ny erfarenhet.

Det Levande Biblioteket ger tillfälle för en dialog mellan människor och grupper som annars kanske inte skulle ha mötts. Metoden främjar mänskliga rättigheter och mångfald, och för ut dessa frågor till en bredare publik i samhället.

Se dessa hemsidor för mer information:

Om du har frågor så är det bara att kontakta oss!
Mikaela Kjeldesen: mikaela.kjeldsen@hotmail.com, mobilnummer 04573421986.
Gustav Blomberg: gustav.blomberg@nipa.ax.

Varmt välkommen den 11 mars!

Med vänliga hälsningar,
Gustav Blomberg och Mikaela Kjeldsen


Inga kommentarer: