tisdag 31 mars 2009
Röda Korsets Reddie Kids-ledarutbildning
söndag 29 mars 2009
Festivalen Jafnaðr i Norge
Under festivalen kan du träffa andra unga flator, bögar, bin, transpersoner och andra som inte känner sig hemma i någon kategori. Du kan gå på konserter, intressanta workshops, lärorika föredrag, ha spännande diskussioner, bada, flörta, dansa eller bara sitta och njuta i den vackra miljön.
Du kan även delta i festivalen som frivillig volontär. Då får du festivalen betald mot att du deltar i arbetet med att förverkliga den.
fredag 27 mars 2009
Emma Hamberg - Konsten att säga nej och vråla JAAA!
Mariehamns bibliotek arrangerar de fantastiska litteraturdagarna. Nu efterlyser de tips på författare och tema på bloggen >>>
Denna efterlysning i kombination med diskussion på jobbet om unga och hälsa fick mig att önska hit Emma Hamberg till Åland. Jag tror hon var på väg förra året men fick förhinder...
Så i väntan på Emma levereras detta lyssnartips >>> Konsten att säga nej och vråla JAAA!
Lyssna och läs mer om "Ungas hälsa" >>>
onsdag 25 mars 2009
Earth hour på lördag
På lördag är det dags att släcka lampan...
På Mariehamns stads hemsida kan man läsa om EARTH HOUR >>>
Klockan halv nio på kvällen den 28 mars 2009 kommer miljontals människor runt hela världen att släcka ljuset i en timme. Nu hoppas vi att du också vill delta i denna globala happening för klimatet!
Att släcka ljuset under Earth Hour sänder en viktig signal till alla styrande i världen: Du visar att de har ditt stöd att fatta kraftfulla beslut i klimatfrågan. Närmast i tiden ligger det avgörande klimatavtalet i Köpenhamn, december 2009.
2008 deltog 50 miljoner människor jorden runt i Earth Hour.
På www.wwf.se kan du läsa mer om världens största uppslutning för klimatet: Earth Hour, där får du också tips på hur du kan göra Earth Hour till en mysig, kul och minnesvärd kväll.
Inom Mariehamns stad kommer vi bl.a. att Släcka Museifartyget Pommerns belysning, släcka fasadbelysningen på Stadshuset och Tekniska Verken, släcka så mycket det går på Mariebad, Biblioteket, Idrottsgården och daghemmen. Ungdomsgårdarna släcker så mycket som möjligt och tänder stearinljus istället.
Var med i fototävling med före och efter bild. Mer info finns på www.fotosidan.se
*************
Ung kultur genom Lava i Stockholm
måndag 23 mars 2009
Ung Kultur 2009 – Litteratur, muntlig framställning, serier & fotografering
Det nationella Ung Kultur-evenemanget hösten 2009 går av stapeln den 6-8.11.2009 i kulturcentret Villa Arttu i Hyvinge. Grenarna är litteratur och muntlig framställning samt serier och fotografering.
Till huvudevenemanget bjuds in konstutövare på basen av förhandsgranskningar. Evenemanget är tvåspråkigt, så förhandsuppgifterna kan produceras på antingen finska eller svenska.
Invigningsprogram Alandica 4-5 april
Eleuthera, PeeGees, ÖSUF, musikinstitutet m. fl.
Kolla in programmet här >>>
Kolla in de medverkande här >>>
fredag 20 mars 2009
Grattis ÅUF 100 år
Det utlovas utställning, kaffe och tårta...
”Att välja livet” - föreläsning med levande nyskriven musik på svenska
Mobil: 0457 - 342 68 90
Mail: guide-event(at)aland.net
Föreläsning med levande nyskriven musik på svenska”Att välja livet”
Fredagen den 3 april i Jomala kyrka
Kl. 12.30 & 19.00
Tommy Deogan föreläser, musiken är komponerad och framförs av Maria von Tell ackompanjerat av pianisten Ann Blom.
Med en start i livet som kanske inte är den mest harmoniska eller lättaste följer Tommy en väg in i en kriminell gemenskap och drogmissbruk. När han är helt utslagen, kommer en vändpunkt då hans bror, som också är på brottets bana och samtidigt sitter i fängelse, hotar att döda alla som säljer droger till Tommy. Tommy tvingas att välja en ny väg som får honom att se på sina handlingar ur en ny vinkel och undan för undan väljer han livet.
Idag är Tommy högaktuell som författare och föreläsare med antivåld och ett brinnande engagemang för ungdomarna i fokus. Många har mött honom och berättar att han tar sig tid och inte bara talar utan även lyssnar när de öppnar sina hjärtan efter föreläsningarna.
I denna föreställning som riktar sig till alla som vill höra på berättar Tommy om sin uppväxt, om kampen inombords mellan ljus och mörker, de positiva och negativa förebilderna i livet, kärlekens enorma kraft och att alla har en chans att välja livet – även om allt verkar ha gått förlorat.
Kom och låt dig inspireras av en autentisk livsresa (ca 90 minuter) som garanterat får dig att se möjligheterna i ditt eget liv!
Vi har alla ett ansvar –
kom och lyssna till möjligheterna!
torsdag 19 mars 2009
PAF-bidrag till ungdomsverksamhet
Gå in på landskapsregeringens hemsida och "avdelningar". Klicka sedan på den avdelning du vill läsa beslut från och välj sedan "protokoll".
Lan-party 10-12 april
Lan-Scape kommer annordna Lan-Party den 10-12 April 2009. Denna gång kommer vi hålla till i Strandnäs Gymnastiksal. Vilket betyder att vi är mera centralt i staden (och det är inte långt till Rökka därifrån) Vi har dessutom flera platser än förra gången (och det är inte omöjligt att öka antalet platser). Ditt gamla användarkonto är dock borttaget, så du måste skapa ett nytt konto! Hemsidan finns nu på adressen: http://www.lan-scape.ax/
onsdag 18 mars 2009
Musikteatern EKO, specialföreställning
Jag pratade med arrangörerna i dag och över 50 biljetter är sålda...
Över 600 personer har sett pjäsen tidigare...
Läs mer >>>
Läs mer >>>
tisdag 17 mars 2009
BUS-metoder
Innan jag började som ungdomskonsulent arbetade jag ett år med projektet BUS - Barnen och ungdomarnas skärgård, ett samarbete mellan Region Åboland, åländska ungdomsorganisationen SKUNK och svenska SIKO.
Projektets röda tråd var delaktighet och skärgårdsidentitet, och hade sin utgångspunkt i att ungdomar kan och vill. I BUS var ungdomar både målgrupp och aktörer.
I dokumentationen av projketets arbete samlade vi projektledare våra metoder i ett metodhäfte. SKUNK har det på sin hemsida.
Läs metodhäftet >>>
Läs mer om BUS >>>
Läs BUS-bladet nr 1 >>>
Läs BUS-bladet nr 2 >>>
Läs BUS-bladet nr 3 >>>
Läs BUS-bladet nr 4 >>>
Tisdagen den 7 april kommer också ge värdefulla verktyg och inspiration för dig som jobbar med unga. Gör som Frivilliga brandkår´n, Folkhälsans Garaget-ledare, Mariehamns stads ungdomsledare, Kultur i skärgården, Rädda Barnen, ungdomsbiblotikarierna, skolkuratorer, fritidsledare och andra intresserade...
Anmäl dig till träffen du också!
Läs mer >>>
måndag 16 mars 2009
Metoder för att jobba med ungas inflytande
- Läs om ungas möjligheter till delaktighet och inflytande, främst inom den lokala ungdoms- och barnrättspolitiken.
- Ta del av strategiska dokument, goda exempel, tips på aktuell forskning, utbildare m.m
Jag som ungdomskonsulent finns också som resurs på detta område.
fredag 13 mars 2009
UngVERAfilm
Läs artikel i Nyan >>>
Ladda ned hela VERA-programmet >>>
Nattcupen 28 mars
Jomala IK Volley bjuder in till Nattcup den 28 mars. "JIKen" hälsar alla välkomna att delta med ditt skollag, kompisgäng, föreningslag, firmalag, gamla volleybollkompisar, nybörjare …!
Läs mer >>>
torsdag 12 mars 2009
Anti-rasismdagen 21 mars
Röda Korset uppmärksammar anti-rasimdagen den 21 mars bland annat genom att stå utanför biblioteket och utanför Sittkoffs för att samla in fördomar.
Vill du vara med?
Kontakta Petra Berg på Röda Korset Petra.Berg(at)redcross.fi
Jag vill också passa på att tipsa om kampanjen "Alla lika alla olika" och dess svenska hemsida >>> http://www.allaolikaallalika.se/
onsdag 11 mars 2009
NORDBUK
måndag 9 mars 2009
Kurs för stödfamiljer
torsdag 5 mars 2009
...kärlek & mat!
onsdag 4 mars 2009
Sista anmälningsdag till Vokalisttävlingen
Susy Ahlström på Ålands Ungdomsförbund
Ring, messa eller maila: tel: 15221 eller 0457-52 44 300
E-mail: susy(at)ungdom.ax
tisdag 3 mars 2009
INSPIRATION & MÖTESPLATS 7 april
Välkommen på en ungdomsinriktad kväll med inspiration, idéer och utbyte för dig som på olika sätt arbetar med ungdomar
Tisdagen den 7 april kl. 18-20.30 i lagtingets stora konferensrum 3
På programmet
Inspiration
Mårten Roosvall lärare och handledare inom ungdoms- och fritidssektorn delar med sig av erfarenheter och metoder i arbetet med unga.
Möten
Utbyte och dialog mellan olika grupper inom ungdomssektorn. Tillfälle för kontaktskapande och informationsspridning.
Möjligheter
Info om olika möjligheter inom ungdomssektorn och ungdomspolitiken på Åland och världen.
Målgrupp
Kvällen vänder sig till dig som på något sätt arbetar med unga, eller vill arbeta med unga i ditt yrke eller på din fritid. Idén är att bjuda in ett brett spektrum av personer som på olika sätt kommer i kontakt med unga. Detta för att möjliggöra möten och öka kunskapen om varandras områden.
Kostnad
Kvällen är gratis. Fika serveras. Anmälan senast 3 april till lotta.angergard@regeringen.ax
Om föreläsaren
Mårten Roosvall är lärare vid Skarpnäcks folkhögskolas fritidsledarlinje och utbildar både fritidsledare och chefer inom fritidssektorn. Mårten är en ofta anlitat inspiratör och handledare. Mårten har bland annat medverkat i Ungdomsstyrelsens antologi om kvalitetsarbete i öppen ungdomsverksamhet med syfte att inspirera ungdomsarbetare, strateger och beslutsfattare.
Läs mer >>>> Ungdomsstyrelsen (=myndigheten i Sverige som arbetar för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd)
måndag 2 mars 2009
Samtal om ungdomskultur + teater
Mariehamns litteraturdagar tjuvstartar redan torsdagen den 19 mars med en specialinsatt föreställning av Östra Saltiviks Ungdomsförenings musikteatern EKO kl. 19.00 på Högtomt i Saltvik.
Efter föreställningen följer ett samtal om ungdomskulturens förutsättningar. Samtalet inleds av pjäsens manusförfattare Claes Andersson och leds av Katarina Gäddnäs.
Ett perferkt tillfälle att diskutera ungas möjligheter till kultur!
Läs inbjudan >>>>> Litteraturdagarnas hemsida
Läs Ungdomsstyrelsens rapport m.m. >>>>> om ungas kultur och fritid
Kom med och planera ett Levande bibliotek
Nu finns två utbildade arrangörer av Levande bibliotek som bjuder in till ett informationsmöte onsdagen den 11 mars kl. 15.00 i grupprummet i Mariehamns Stadsbibliotek för intresserade föreningar, organisationer och personer.
Hej alla som är intresserade av att sprida mänskliga rättigheter!
Vi är två ungdomar, Mikaela Kjeldsen från åländska HBT-föreningen Regnbågsfyren och Gustav Blomberg från Ålands Fredsinstitut, som planerar att arrangera ett Levande bibliotek i Mariehamn nu i sommar. Antingen under Rockoff i juli eller under Kulturnatten i augusti.
Den 3-8 februari deltog vi i utbildningen Training Course for Living Library Organisers i Budapest, arrangerad av Europarådet. Vi vill nu jättegärna förmedla det som vi har lärt oss och berätta om metoden för att tillsammans med er arrangera ett Levande bibliotek här på Åland!
Därför bjuder vi in till ett informationsmöte onsdagen den 11 mars kl. 15.00 i grupprummet i Mariehamns Stadsbibliotek för intresserade föreningar, organisationer och personer. Du kan delta i förverkligandet av det Levande biblioteket på olika sätt – som bok, bibliotekarie, volontär eller arrangör. Vi välkomnar varmt alla idéer och insatser!
Här nedan kommer en kort förklaring om vad metoden går ut på:
Metoden Levande bibliotek uppfanns av ett par danska ungdomar från föreningen "Stop vålden" år 2000 och användes samma år för första gången under Roskilde festivalen. De danska ungdomarna ville komma åt de fördomar som man många gånger har om personer/grupper just för att man inte känner till dem. Metoden bygger på att människor pratar med varandra och genom det vidgar sina vyer. Runt om i Norden och Europa har det sedan arrangerats ett flertal Levande bibliotek.
Ett Levande bibliotek är egentligen precis vad det låter som - det är ett bibliotek av människor istället för böcker. Under en speciell tid och plats, t.ex. en festival, och under ordnade former med ett markerat område kan en person (läsaren) låna en annan person (boken) av en bibliotekarie. Bibliotekarierna funkar också som riktiga bibliotekarier. Det är de personer som administrerar arbetet med att låna ut böcker och håller reda på att allt går rätt till. Läsaren får då under lånet, som är en halv eller en timme, möjlighet att ha en personlig dialog med boken, diskutera och ställa frågor.
Böckerna i det Levande biblioteket är personer ur grupper som ofta drabbas av diskriminering, socialt utanförskap, eller bemöts fördomsfullt och stereotypt. Exempel på böcker kan vara "blind", "muslim", "bög", "flykting", "vegetarian", "feminist" eller "f.d. knarkare". Låntagaren är vem som helst som vill pröva sina fördomar och är villig att få en ny erfarenhet.
Det Levande Biblioteket ger tillfälle för en dialog mellan människor och grupper som annars kanske inte skulle ha mötts. Metoden främjar mänskliga rättigheter och mångfald, och för ut dessa frågor till en bredare publik i samhället.
Se dessa hemsidor för mer information:
Om du har frågor så är det bara att kontakta oss!
Mikaela Kjeldesen: mikaela.kjeldsen@hotmail.com, mobilnummer 04573421986.
Gustav Blomberg: gustav.blomberg@nipa.ax.
Varmt välkommen den 11 mars!
Med vänliga hälsningar,
Gustav Blomberg och Mikaela Kjeldsen