onsdag 1 oktober 2008

Åländsk ungdomspolitik - utvärdering

Regeringen i Jonna Ekmans Talkshow-soffa på Sommarträffen 2008



Det finns hur mycket som helst att tycka och vilja på teamt åländsk ungdomspolitik. Den kommitté som har fått i uppdrag att arbeta fram ett nytt ungdomspolitiskt program fick också uppdraget att utvärdera det gamla, dvs det som skulle gälla mellan år 2003-2005.

Kommittén är en grupp politiker från alla partier i lagtinget och så jag som ungdomskonsulenten som sekreterare. I förra veckan lämnades en mellanrapport om vad kommittén har gjort sedan i mars plus att man även lämnade över kommitténs utvärdering.

Kommittén säger bla. att ungdomspolitiska programmet var en god början, en vilja till att agera på ett för Åland relativt nytt politikområde.

MEN... att syfteskrivningen i det förra ungdomspolitiska programmet glömmer att ungdomar är här och nu och inte endast i framtiden. Ambitionen att med ett vuxenperspektiv lära ungdomar hur saker och ting fungerar och på så vis få unga att känna ansvar är svårt att uppnå.

Ansvar och engagemang känner man framförallt om man tas på allvar, ser resultat av sitt engagemang, får prova och testa systemet och vara med och forma möjligheter att påverka. Vuxenperspektivet lyser igenom i syfteskrivningen och även resterande programtext och viktiga vinster med att ha unga engagerade och aktiva i beslutsprocesser lyfts inte fram.

Läs vidare i utvärderingen...

Inga kommentarer: