torsdag 30 oktober 2008

Landskapets budgetförslag

Idag offentliggjordes LRs budget! För mig som landskapsregeringsanställd så är det andra året som jag med spänd förväntan kan läsa hur regeringen ser formerna för kommande arbetsår.

Annars är det ett spännande dokument som visar hur våra skattepengar ska fördelas mellan olika områden inom landskapet och hur regeringen motiverar detta.

I år är ungdomar med som en rubrik under allmänna motivering. Vägen mot ett tvärsektoriellt angreppssätt på ungdomspolitiken är påbörjad :)

Så småningom kommer lagtinget att diskutera budgeten och oppositionen får ge egna förslag på hur det tycker att budgeten ska se ut (motioner) och sedan "klubbas" den igenom i slutet av året.

Nedan finns texten om ungdomar ur allmän motivering och på landskapsregeringens hemsida kan man läsa hela dokumentet. Leta er till Utbildning och kulturbyrån för att läsa om ungdomspolitiken (bugetmoment 46.11).

UNGDOMAR
Ungdomspolitik är knutet till unga kvinnors och mäns möjlighet till inflytande och delaktighet, det vill säga ett aktivt medborgarskap. Möjligheten till delaktighet och inflytande i samhället är en indikator för hälsa och välbefinnande. Landskapsregeringen vill i samverkan med berörda aktörer öka ungdomars möjlighet till påverkan och delaktighet genom stöd och inspiration för att skapa eller utveckla forum för både flickors och pojkars aktiva medborgarskap på alla nivåer. Ungdomars möjlighet till ett aktivt medborgarskap är en viktig nyckel för ett hållbart Åland.
Ungdomspolitik är ett tvärsektoriellt politikområde, inom vilket åtgärder tas som berör eller riktar sig till ungdomar. Området berör alla förvaltningens avdelningar, men huvudansvaret för ungdomspolitiken ligger hos utbildnings- och kulturavdelningen. En samordning inom förvaltningen på området formaliseras under året bland annat genom implementerandet av ett ungdomspolitiskt program.


Barns och ungdomars välbefinnande
Psykisk ohälsa har blivit allt vanligare bland unga. Det här är en oroande trend som kan ses även i övriga Norden. Landskapsregeringen planerar att stärka det förebyggande arbetet med barn och unga som riskerar att utveckla psykisk ohälsa, genom en tvärsektoriell satsning med fokus på barns psykiska välbefinnande. I undersökningen "Hälsa i skolan 2007" framkom att fler åländska grundskoleelever än genomsnittet i undersökningen hade medelsvår eller svår depression och att det skett en ökning jämfört med undersökningen år 2005. Flickorna led av depression i högre grad än pojkarna. Nio procent av eleverna i högstadiet uppgav att de blivit mobbade minst en gång i veckan, vilket är något fler än i hela undersökningen. Mobbningen berörde oftare pojkar än flickor och var klart ovanligare i gymnasiet än i högstadiet. Undersökningen visade också att det finns ett klart samband mellan skoltrötthet och depression bland de åländska eleverna. Skolhälsovården har en nyckelroll i arbetet med att förbättra barns- och ungdomars hälsa. Välbefinnandet hos barn i skolåldern och utmaningarna för skolhälsovården påverkas av hur väl de kommunala välfärdstjänsterna och barnrådgivningarna stöder barnfamiljerna före skolåldern. En arbetsgrupp har föreslagit att elevvårdsarbetet i landskapets skolor och Högskolan på Åland ska samordnas och centraliseras.


Landskapsregeringen går vidare med planerna och överväger att samla elevvårdsresurserna på ett ställe, samt att arbetet i de olika skolorna utgår från ett gemensamt elevvårdshus där det skulle finnas hälsovårdare, kuratorer, psykologer och läkare. Specialpedagogiska tjänster är en del av det förebyggande barnskyddsarbetet så att, så långt det är möjligt, små barn hindras från att marginaliseras och att alla barn får en god start i livet.

Kultur och fritid
Kultur- och fritidverksamhet har en viktig roll att spela för ungas hälsa och välmående. Både i sin roll som mötesplats och identitetsstärkande och genom sin möjlighet att ge verktyg till demokratiskt deltagande där unga kan vara med i skapandet av sin egen fritid. Landskapsregeringen vill utveckla stödet till projekt där ungdomars engagemang, skapande förmåga och kritiska tänkande tas tillvara.


Företagande
Landskapsregeringen har i en tidigare undersökning bland tredjeårseleverna på gymnasialstadiet noterat att det finns ett stort intresse hos unga att driva företag. En viktig del i arbetet under temaåret "Företagsamhetens år" är att informera och inspirera unga att ta steget till att bli företagare. Ålands teknologicentrum samarbetar med Högskolan på Åland kring "Företagarskolan" och Ålands landsbygdscentrum lyfter fram och stöder unga landsbygdsföretagare.


Inom ramen för arbetsmarknadsområdet erbjuder Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten studieservice, rekryteringsaktiviteter och sysselsättningsfrämjande åtgärder.

2 kommentarer:

Sara L Strandberg sa...

Hej, jag klippte in ett stycke av texten (allmänna...) i min blogg, tyckte att den var så slående på nåt sätt.. Hälsningar Sara

Anonym sa...

jättebra, det är ett steg på vägen att det tas in som en skild rubrik :)